Kupiti plastična ali lesena okna?

Cena resda velikokrat govori v prid plastičnim oknom, toda: ali je cena res edino merilo? Pretehtajte tudi naslednja dejstva!

Življenjska doba. Življenjska doba plastičnega okna je največ 25 let, kakovostnega lesenega okna pa ob pravilnem vzdrževanju tudi do 60 in več let, velikokrat toliko, kot je življenjska doba hiše. Plastična okna, posebej bela, sčasoma posivijo in jih praktično ni mogoče prebarvati. Okovje se po mnogih odpiranjih in zapiranjih razrahlja in ga tudi ni mogoče več čvrsto pritrditi. Leseno okno pa lahko kadarkoli prebarvate, ponovno čvrsto vijačenje ni vprašljivo. Skratka: leseno okno lahko obnavljate, vzdržujete, plastičnega pa – lahko samo zamenjate z drugim.

Odpravljanje posledic vandalizma. V današnjem svetu se, žal, precej oken poškoduje ob poskusih nasilnih vlomov. Pri lesenih oknih so sanacije možne, njihova cena je sprejemljiva: poškodovan les se zakrpa, prebarva, razbito steklo se zamenja. Pri plastičnih oknih se sistemi hitro spreminjajo in zelo verjetno je, da že pri pet, deset let starih oknih ne boste več mogli kupiti enakih profilov in okna popraviti, morali boste kupiti nova okna.

Mavrica barv. Lesena okna lahko pobarvamo s katerokoli barvno nianso, večina plastičnih oken ostaja bela. Paleta drugih barv je zelo omejena, posebne želje pa je treba drago plačati. Lesena okna vam seveda omogočajo tudi, da se lahko čez čas odločite za drugačno barvo, če pa se naveličate barve plastičnih oken, te možnosti nimate.

Vrednost nepremičnine. Na trgu nepremičnin velja pravilo, da okrog 15 odstotkov vrednosti nepremičnine prispeva videz stavbe. Hiše, ki imajo vgrajena lesena okna, v tujini dosegajo za približno deset odstotkov višje cene.

Počutje. Les je naraven, izžareva toplino, v dom prinese harmonijo. Ko vidite leseno okno, se ga želite dotakniti, si ga ogledati. Kdo pa se želi dotikati hladne plastike? Lesena okna je lažje usklajevati z notranjostjo hiše in opremo: leseno pohištvo in parket se lepše prilegata lesenim oknom kot pa tistim iz plastičnih mas.

Varovanje okolja. Lesena okna so iz naravnih materialov. Kadar so dotrajana in jih je potrebno zamenjati, ne predstavljajo nikakršne obremenitve za okolje. Plastika pa je okolju neprijazna od proizvodnje do takrat, ko postane odpadek.

Požar. Leseno okno v požaru popusti šele po določenem času, dimni plini, ki pri tem nastanejo, niso strupeni. Pri gorenju PVC oken pa se tvorijo strupeni plini, ki hudo obremenjujejo okolje in so nevarni tudi za ljudi.